
Inclusieve Onderneming Award 2024
Tweejaarlijks gaan Sterpunt Inclusief Ondernemen en de Werkplekarchitecten op zoek naar de meest Inclusieve Onderneming.
Tijdens de Dag van Inclusie krijgt het publiek de gelegenheid om hun stem uit te brengen op de Ambassadeurs die zich op bijzonder effectieve wijze inzetten voor inclusie.
Het publiek kroont Zorgtraiteur Claessens André winnaar van de Inclusieve Onderneming Award 2024!

Ambassadeurs Inclusief Ondernemen 2024 en genomineerden voor de Award
Zorgtraiteur Claessens André
Zorgtraiteur Claessens André is een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in het leveren van maaltijden aan huis voor zorgbehoevenden en scholen. Elke dag zorgt het team ervoor dat deze kwetsbare doelgroepen gezonde, voedzame maaltijden ontvangen die specifiek worden afgestemd op hun individuele noden en diëten. Persoonlijke aandacht is hierbij essentieel. Het team van chauffeurs bouwt een sterke band op met de klanten, wat hen in staat stelt om als waardevolle tussenschakel op te treden voor sociale partners of mantelzorgers.
Mintus
Mintus, opgericht in 2018 als welzijnsvereniging van Stad en OCMW Brugge, biedt zorg en ondersteuning aan senioren in zeven woonzorgcentra en twaalf buurtcentra. Daarnaast leveren ze diverse thuiszorgdiensten zoals gezinshulp en maaltijdzorg. Met 1.400 medewerkers zet Mintus zich in voor een inclusieve samenleving waarin iedereen, ongeacht achtergrond, gelijkwaardig kan deelnemen. Ze bieden een warme thuis voor zowel bewoners als medewerkers en hanteren een 'ja, tenzij'-cultuur. Via samenwerking met interne en externe experts en door het versterken van digitale vaardigheden en taalvaardigheid, bevordert Mintus diversiteit en inclusie binnen hun organisatie.
A.W.B Schots
Met de juiste mensen aan het roer tilt A.W.B. Schots uit Halen groenbeheer naar een hoger niveau. Van de werkplaats waar monteurs eigen creaties maken tot de smalste straat waar tractorchauffeurs met een maai-zuigwagen manoeuvreren … niet machines maar mensen blijven bepalend voor het eindresultaat. Zaakvoerder Roeland Schots draagt het menselijk kapitaal van zijn onderneming op handen.
"Kansen geven op de werkvloer is een kwestie van voor elke man of vrouw de juiste plek in de onderneming vinden en vaardigheden aanscherpen door opleiding."
FLUXA
FLUXA is een snelgroeiend bedrijf dat gespecialiseerd is in laadinfrastructuur en hernieuwbare energie. Het bedrijf zet sterk in op inclusie en duurzaamheid door samen te werken met partners zoals Jobroad, VDAB en de FOD Justitie. FLUXA biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals ex-gedetineerden en langdurig werklozen, nieuwe kansen via maatwerktrajecten. Met opleidingsprogramma's en persoonlijke begeleiding helpt FLUXA medewerkers om zich professioneel en persoonlijk te ontwikkelen.
KinderKuren
KinderKuren biedt kwalitatieve voor- en naschoolse opvang op 34 Leuvense basisscholen en zet sterk in op inclusiviteit. Alle kinderen, inclusief die met extra zorgnoden, zijn welkom, ondersteund door inclusiecoaches. Kinderbegeleiders worden aangeworven op basis van motivatie, niet diploma, en krijgen begeleiding via partners zoals emino. Het bedrijf biedt flexibele werkomstandigheden en zorgt voor persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke inclusie van medewerkers. Met een focus op toegankelijkheid en samenwerking blijft KinderKuren inspelen op de uitdagingen van het knelpuntberoep kinderbegeleider en het bevorderen van inclusie op de werkvloer.
Juryleden 2024
Achter elke succesvolle Award, staat een succesvolle en bescheiden jury. Benieuwd wie onze 5 ambassadeurs zorgvuldig heeft gekozen? Ontdek het hier!

Fatima Yassir is onderzoeker bij De Stichting Innovatie & Arbeid, de onderzoekscel van de Sociaal - Economische Raad van Vlaanderen (SERV) die praktijkonderzoek uitvoert voor de Vlaamse sociale partners. De Stichting Innovatie & Arbeid/SERV werkt rond verschillende thematische clusters, waaronder ondernemerschap, arbeidsorganisatie en innovatie in ondernemingen en organisaties, zoals recent rond inclusief werkgeverschap.

Koen Van Laer is Associate Professor aan de Faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen van de Universiteit Hasselt. Hij is hoofd van SEIN, een onderzoeksgroep gefocust op diversiteit in organisaties en op hoe werk op een inclusieve en duurzame manier kan georganiseerd worden. In zijn eigen onderzoek is hij vooral bezig met thema's zoals handicap en arbeid, etnische diversiteit in organisaties, religie op de werkvloer en welzijn op het werk.

Rachid Et-Taïbi is een keynotespreker en ervaringsdeskundige in diversiteit en inclusie. Hij is auteur van 'Durf Inclusief te Ondernemen'. Zijn keynotes vertrekken vanuit een boeiend, persoonlijk levensverhaal waarin doorzetting en het geloof in eigen kunnen centraal staan. Hij gelooft dat elk mens dezelfde kansen verdient, wat zorgt voor impact op zowel professioneel als persoonlijk vlak.

Khadija Rejdy, TEDx-spreker en oprichter van UPOP, is een toonaangevende expert in mensgerichte bedrijfstransformatie. Via UPOP stelt ze bedrijven in staat duurzaamheid, diversiteit en inclusie te omarmen, om hen voor te bereiden op de toekomst van werk. Met een focus op organisatieontwikkeling, talentontwikkeling en DEI heeft Khadija meer dan een decennium samengewerkt met wereldwijde entiteiten in verschillende sectoren.

Uwi Van Hauwermeiren (die/hen/hun) is vormingsmedewerker inclusieve werkvloeren bij de organisatie LEVL vzw. Die gaat in op veranderingsvragen van organisaties in Vlaanderen en Brussel die wensen te werken aan een meer inclusief aanwervings- en personeelsbeleid. Vanuit de opdracht van LEVL vzw focust die voornamelijk op het kruispunt migratieachtergrond, maar steeds met aandacht voor ook andere identiteitskenmerken die zorgen voor benadeling op de arbeidsmarkt.
Deelnemende bedrijven Inclusieve Onderneming Award 2024:
De Award door de jaren heen...
Winnaar 2022: Schilderwerken Zenner
Schilderwerken Zenner is al meer dan 50 jaar actief in de branche en dus ook goed vertrouwd met de wensen van hun klanten. Als een trotse kleine KMO kunnen klanten bij hen terecht voor alle decoratiewerken zoals schilderwerken, behangwerken, confectie van gordijnen met eigen naaiatelier, verkoop van verf en raamdecoratie.
Naast hun commerciële activiteiten zet zaakvoerder Andy Zenner en zijn collega's zich ook dagelijks in voor het maatschappelijk belang en voor het welzijn van iedereen op de werkvloer. Zo hebben ze via Werkplekarchitect Compaan onder andere iemand met een zwaar drugsverleden en iemand uit het bijzonder onderwijs een Individueel Beroepsopleiding (IBO) laten volgen. Ze blijven zich bovendien inzetten om vluchtelingen werkkansen te geven. Zo hebben ze momenteel een Oekraïense vluchteling in dienst genomen.
"Bij ons verdient iedereen een kans. Wij bieden elke medewerker die kansen om zich te ontplooien tot volwaardige schilders met opleidingen. Van vakantiewerk, stage, duaal leren, IBO, ABO tot vaste medewerker. Bij ons is iedereen gelijk, ongeacht hun leeftijd, levensfase, geslacht of herkomst. Iedereen heeft en verdient dezelfde rechten."